Stilstaan bij wat er nu op tafel ligt. Het levert veel op.

Het is druk op het werk, er moet veel, de plannen zijn (te) ambitieus, of je weet juist niet goed wat je wilt. Of er is gedoe tussen medewerkers, in het team of de organisatie. Je merkt dat de samenwerking steeds moeizamer verloopt, er is veel ontevredenheid. Je komt steeds vaster te zitten en weet niet goed hoe je hierin verder komt.  

In de praktijk zie je vaak dat we dan toch maar door gaan, niet opgeven, er liever een tandje bijzetten en extra uren werken. Of we gaan mopperen, klagen en de kantjes er van aflopen. We nemen weinig tijd om te zien wat er in de weg ligt om verder te gaan. En als dingen niet lekker lopen, dan kost dat energie, veel energie. En dan heb ik het nog niet over geld gehad, wat dit kost.


Stilstaan 
Het is dan hoog tijd om stil te staan en aandacht te geven wat er is. Wat houd je bezig en wat zie je gebeuren?  Niet alleen in wat je doet maar ook hoe je de dingen doet. Zelf en in samenwerking met elkaar. Ik merk dat het tijd nemen voor wat er nu is en dit aandacht geven, vaak wordt overgeslagen. We zijn zo gewend op dingen gelijk te willen oplossen en snel verder te gaan. We vinden het best lastig om tijd te nemen en te zien wat er echt is en hierover het gesprek met elkaar aan te gaan. 

Juist voor dit stilstaan heb ik de workshop ontwikkeld.

Leminiscaat verleden toekomst nu.png

“Werken in het nu helpt je sneller vooruit te komen.”

— Trees Smeets

Workshop met de voeten op tafel

Deze workshop is bedoeld om aandacht te geven aan kwesties die tussen medewerkers spelen of in je team. Het hoeft niet altijd om gedoe te gaan. Met de voeten op tafel helpt ook een project of uitdaging sneller gaan.

In de workshop geven we aandacht aan alles. We gebruiken hiervoor het model de Lemniscaat. We kijken eerst terug, daarna vooruit en gaan aan de slag met nu. Duidelijk wordt wat wel en niet werkt en we maken concrete afspraken met elkaar hoe verder. Het levert je focus, betrokkenheid en vertrouwen in elkaar.

Wat gaan we doen?

In een vrijblijvend kennismakingsgesprek hebben we je vraagstuk verkend en vertel ik je over mijn aanpak. We maken concrete afspraken over de datum en plaats. De workshop kan in een dag of een dagdeel worden gehouden.

Starten

We starten met aan te komen en maken een rondje hoe het met ieder is. We maken afspraken hoe we met elkaar omgaan, en hebben de blik gericht naar of iets werkt op niet.

Naar het verleden

We maken een tijdslijn en gaan terug naar het begin. Ieder krijgt 10 minuten om zoveel mogelijk tops te bedenken, 10 minuten voor de tips en 5 minuten voor je tot. We bespreken deze en ontdekken de rode lijnen.

Naar de toekomst

Na een korte pauze verkennen we de toekomst. We hebben geen grip op de toekomst, maar kunnen wel de richting bepalen. We kijken wat er op ons af komt.

Werken in het nu

De input uit het verleden en een blik op de toekomst liggen nu op tafel. We bespreken hoe dit voor ons is. Wat valt hierin op, waar willen we meer van, wat niet meer? We kijken wat er nu nodig is om de eerste stap te maken en wie hierin wat doet.

Afronding

We toetsen het vraagstuk en kijken naar het resultaat. We sluiten af door ervaringen te delen en per mail ontvangt je een evaluatieformulier. Dit helpt om terug te kijken op de dag en gedachten te orderen. Na drie weken bel ik je voor evt. losse eindjes.

FAQs

  • Dat is niet eenduidig aan te geven. De workshop is echt maatwerk. Ik sluit aan bij jullie vraagstuk, bij jullie zelf en bij wat er gebeurt. Ik werk vanuit het ‘niet weten’ om de juiste dingen te kunnen doen. Wel volgen we het stramien van de lemniscaat, waarbij we eerst terugkijken, dan vooruit kijken en aan de slag gaan met wat er nu op tafel ligt.
    Dit kan in een ochtend, in een middag of we nemen de hele dag de tijd.

    Vaak levert je dit al veel op.

    Het levert nog meer op, door met een vaste regelmaat met de voeten op tafel te gaan. In het begin zal dit wat meer tijd kosten. Maar juist door de regelmaat en vaste aanpak, ga je steeds sneller met resultaat.

  • Mijn aanpak sluit aan op wat jullie willen, kunnen, moeten, durven en nodig hebben. We doen het samen op eigen kracht en toetsen regelmatig of we op de goede weg zijn. Hierdoor blijven emoties beheersbaar, is er focus en weten we wie wat doet. Hierdoor ontstaat eigenaarschap, zelfsturing en resultaat.

  • Vaak hebben we haast om een probleem op te lossen, of gedoe, of om resultaat te halen. Ik merk dit vaak in de workshops. Mijn rol is jullie weer terug te halen bij wat er nu is en dit vooral nog niet gelijk op te lossen. Het is een andere manier van werken dan we zo zijn gewend. Je neemt eigenlijk steeds weer even de stap naar achter om te zien of je de juiste stappen zetten. Je zult ontdekken dat door regelmatig te vertragen je veel sneller gaat.

  • Vraag hier het gratis Ebook Werken aan. Het levert veel op.

Als teamcoach weet Trees veiligheid te creëren en door te vragen op momenten dat dit nodig is. Hierdoor worden in relatief korte tijd de individuele teamleden uitgedaagd om te delen wat hen mogelijk dwars zit. Zulke momenten van reflectie op samenwerking kan veel opleveren en helpt het team verder in de toekomst.

Ellen, HR adviseur

 Ik vind dat je een hele prettige en subtiele manier van coaching gebruikt in de deze workshop. Ik kan merken dat daar je kracht ligt. Doorvragen, dingen niet laten liggen, mensen in hun waarde laten maar ook aan het denken zetten.

Patricia, HR Manager ,

De Voeten op Tafel sessie onder begeleiding van Trees heeft ons heel duidelijk en voelbaar gemaakt waar wij staan, wat er echt aan de hand is, en wat ons op dit moment te doen staat. Er kwam ruimte voor ieders eigen perspectief en gevoelens, waardoor we uit onze bekende groef kwamen en op een nieuwe manier naar de toekomst kunnen kijken. De workshop is van een heerlijke eenvoud en helderheid, licht en effectief: wij raden hem van harte aan.

 Imke, coach