In het nu is alles aanwezig.
Trauma op de werkvloer

Wat een zwaar woord trauma! We denken dan vaak aan zware ongelukken, natuurrampen, oorlog. Dat klopt, dit veroorzaakt trauma’s bij mensen. Maar ik heb ontdekt dat trauma zoveel meer omvat. En dat trauma vaak aanwezig is in contact met een ander. Het gaat hierbij om vroegkinderlijk trauma.

Het is mijn missie om HR-professionals en leidinggevenden te leren kijken naar de ‘hele boom’. De bladeren, de stam en de wortels. Daarom ook mijn logo. Deze drie vormen samen de vruchten, het resultaat van wat er is en wat je doet. Door met een andere bril naar de wortels te kijken, ga je anders zien. Je ziet meer wat er is en wat er echt nodig is om de volgende stap te zetten.

Wat bedoel je met Trauma?
Trauma is Grieks voor wond. Een wond die je in je leven oploopt. In je jeugd, je pubertijd, je volwassenheid. Een wond die als je die niet goed verzorgd, steeds groter wordt. Maar het is ook iets wat we van nature willen vermijden, verstoppen, van weglopen of op aanpassen.
Vaak blijven de wonden onopgemerkt en onverwerkt en zoeken we een andere manier om met de wonden om te gaan.
We gaan overlevingsgedrag vertonen om maar geen last van de wond te hebben.
In gedrag speelt dit vaak mee. Vooral als het in de omgeving complexer wordt, spannender, onveiliger, dan vallen we vaak terug op ons overlevingsgedrag (meestal onbewust).

Het herkennen van overlevingsgedrag helpt om anders naar mensen te kijken, andere vragen te stellen, ze anders te helpen. Juist nu in een onrustige en veranderende tijd, met grote vraag-stukken, dreigingen en uitdagingen.

“Werken in het nu helpt je sneller vooruit te komen.”

— Trees Smeets

Met de traumabril op.
Een mens heeft een aantal basisbehoeftes in zijn leven. Dit begint al bij de geboorte. Als baby ben je afhankelijk van je ouders hoe deze behoeftes worden ingevuld. Behoeftes, of voeding in de vorm van eten, lichamelijke verzorging, maar ook aandacht (gezien en gehoord worden), liefde en veiligheid. Als baby heb je dit nodig om allereerst te overleven en te groeien naar authenticiteit (een eigen ik). Je bent hierin afhankelijk van je ouders. En zij geven het kind wat zij te geven hebben.
Een kind past zich aan op de voeding die hij of zij krijgt. Als er te weinig voeding aanwezig is, door welke reden dan ook, ontwikkelt een kind overlevingsgedrag. En dit is voor ieder kind anders.

Als volwassene zetten we het overlevings-gedrag nog vaak in. Juist omdat we dit zo goed kennen en er al zo lang is. We zijn er goed in geworden en zien het als normaal gedrag. Maar soms werkt het overlevings-gedrag niet meer. Dan loop je hierin vast of ontstaat er gedoe. Wat je als kind niet anders kon, hoeft als volwassene vaak niet meer. Je hebt dan een keuze.
En die keuze zien we als volwassene vaak niet.

Op de werkvloer
Als je eenmaal door de traumabril leert kijken, kom je veel overlevingsgedrag tegen. Dus ook de werkvloer. Dit merk je als de samenwerking niet lekker loopt, het spannend is, het resultaat achterblijft etc. Dat merk je in gedoe dat dan ontstaat, je elkaar niet meer verstaat, mensen zich aanpassen, terugtrekken, gaan vechten of juist ongewenst gedrag laten zien.

Door meer te weten over trauma, overlevingsgedrag en gezond gedrag, ben je meer bewust van wat er gebeurt. Bij de medewerker, je team, misschien wel bij je organisatie.

 

Werken in het nu
Om hiermee iets te kunnen en aan de slag te gaan, heb ik hetWerken in het nu ontwikkeld. Het biedt een praktische manier om gedoe op tafel te krijgen. Door dit aan te kijken en te zien wat er is, herken je vaak het overlevingsgedrag.
Je benoemt het, geeft het aandacht, erkent het maar je hoeft er niets mee te doen. Ik leer je het werken met de lemniscaat, waarbij we aandacht geven aan het verleden, de toekomst en aan de slag gaan in het nu. Hierbij mag alles er zijn, en maken afspraken hoe we verder gaan. Afhankelijk van wat er is in jouw team of bij je medewerkers. De lemniscaat is toe te passen op zowel kleine en grote vraagstukken.

Door de herhaling in te zetten, en regelmatig stil te staan met elkaar, ontstaat er steeds meer openheid, eerlijkheid en veiligheid en je sluit aan op de behoeften van de mensen. Je gaat dan als vanzelf beter samenwerken, haalt de kracht uit de mensen en ontstaat er steeds meer zelfsturing.
Het is de groei naar een volwassen team.

Nieuwsgierig?
Wil je meer weten over trauma op de werkvloer en leren kijken door de traumabril? Onderstaande producten heb ik ontwikkeld om jou hierbij te helpen. Ze kunnen los worden afgenomen of als geheel. Het is maatwerk en gaat uit van jouw vraagstuk.

 

Global artisans

  • It all begins with an idea. Maybe you want to launch a business. Maybe you want to turn a hobby into something more.

  • It all begins with an idea. Maybe you want to launch a business. Maybe you want to turn a hobby into something more.

High quality materials

  • It all begins with an idea. Maybe you want to launch a business. Maybe you want to turn a hobby into something more.

  • It all begins with an idea. Maybe you want to launch a business. Maybe you want to turn a hobby into something more.

Customized for you

  • It all begins with an idea. Maybe you want to launch a business. Maybe you want to turn a hobby into something more.

  • It all begins with an idea. Maybe you want to launch a business. Maybe you want to turn a hobby into something more.

FAQs

  • Dat is niet eenduidig aan te geven. De workshop is echt maatwerk. Ik sluit aan bij jullie vraagstuk, bij jullie zelf en bij wat er gebeurt. Ik werk vanuit het ‘niet weten’ om de juiste dingen te kunnen doen. Wel volgen we het stramien van de lemniscaat, waarbij we eerst terugkijken, dan vooruit kijken en aan de slag gaan met wat er nu op tafel ligt.
    Dit kan in een ochtend, in een middag of we nemen de hele dag de tijd.

    Vaak levert je dit al veel op.

    Het levert nog meer op, door met een vaste regelmaat met de voeten op tafel te gaan. In het begin zal dit wat meer tijd kosten. Maar juist door de regelmaat en vaste aanpak, ga je steeds sneller met resultaat.

  • Mijn aanpak sluit aan op wat jullie willen, kunnen, moeten, durven en nodig hebben. We doen het samen op eigen kracht en toetsen regelmatig of we op de goede weg zijn. Hierdoor blijven emoties beheersbaar, is er focus en weten we wie wat doet. Hierdoor ontstaat eigenaarschap, zelfsturing en resultaat.

  • Vaak hebben we haast om een probleem op te lossen, of gedoe, of om resultaat te halen. Ik merk dit vaak in de workshops. Mijn rol is jullie weer terug te halen bij wat er nu is en dit vooral nog niet gelijk op te lossen. Het is een andere manier van werken dan we zo zijn gewend. Je neemt eigenlijk steeds weer even de stap naar achter om te zien of je de juiste stappen zetten. Je zult ontdekken dat door regelmatig te vertragen je veel sneller gaat.

  • Vraag hier het gratis Ebook Werken aan. Het levert veel op.

Als teamcoach weet Trees veiligheid te creëren en door te vragen op momenten dat dit nodig is. Hierdoor worden in relatief korte tijd de individuele teamleden uitgedaagd om te delen wat hen mogelijk dwars zit. Zulke momenten van reflectie op samenwerking kan veel opleveren en helpt het team verder in de toekomst.

Ellen, HR adviseur

 Ik vind dat je een hele prettige en subtiele manier van coaching gebruikt in de deze workshop. Ik kan merken dat daar je kracht ligt. Doorvragen, dingen niet laten liggen, mensen in hun waarde laten maar ook aan het denken zetten.

Patricia, HR Manager ,

De Voeten op Tafel sessie onder begeleiding van Trees heeft ons heel duidelijk en voelbaar gemaakt waar wij staan, wat er echt aan de hand is, en wat ons op dit moment te doen staat. Er kwam ruimte voor ieders eigen perspectief en gevoelens, waardoor we uit onze bekende groef kwamen en op een nieuwe manier naar de toekomst kunnen kijken. De workshop is van een heerlijke eenvoud en helderheid, licht en effectief: wij raden hem van harte aan.

 Imke, coach